ANKARA / YENİMAHALLE - Ostim Şehit Alper Zor Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI

Okulumuz 2001-2002 Eğitim Öğretim yılında Batıkent Endüstri Meslek Lisesi adı altında ve üç bölümle,12 öğretmen ve 96 öğrenci ile eğitim öğretime başlamıştır. Bu bölümler, Elektrik, Tesisat, Soğutma ve İklimlendirme bölümleridir. 2002-2003 Eğitim öğretim yılında mevcut bölümlere ilaveten Bilgisayar, Elektronik ve Mobilya Dekorasyon bölümleri açılmıştır.

2004-2005 eğitim öğretim yılında ise Teknik Lise’ye Elektronik bölümü açılmıştır.

2006 yılının başlarında Hacettepe Meslek Yüksek Okulu ile yapılan protokol ile Hacettepe Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin, okulumuz fiziki imkanlarından yararlanarak eğitim öğretime başlaması sağlanmış olup 2012 yılında kapanmıştır.

19.02.2018 tarih ve 3431879 sayılı Valilik OLuru ve 659 sayılı Komisyon kararı ile okulumuzun adı “OSTİM ŞEHİT ALPER ZOR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ” olarak değiştirilmiştir. Okulumuz 2023-2024 Eğitim Öğretim yılında Anadolu Meslek Programı, Anadolu Teknik Programı ve MESEM Programı olarak eğitim-öğretime devam etmektedir.

ÖĞRETİM PROGRAMININ AMAÇLARI:

Elektrik-elektronik sanayisi, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile elektrik-elektronik sanayisi, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM DALI:

TANIMI:

Elektrik-elektronik alanında, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki sistemlerin bakım ve onarımı ile ilgili işleri, kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

KAZANDIRILAN BİLGİ, BECERİ VE YETKİNLİKLER:

• Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği’ne göre elektrik makineleri ile ilgili kumanda devreleri, hidrolik-pnömatik devreleri ve endüstriyel elektrik sistemleri kurma

• Elektrik-elektronik devre hesaplamaları ve temel elektrik devre kanunları deneylerini yapma

• Bilgisayarlı simülasyon yazılımlarında elektronik devreleri çizme, simülasyonlarını yapma ve baskı devrelerini çizme

• Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği’ne ve Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği’ne uygun olarak PLC ve otomasyon uygulamalarını yapma

• Çeşitli endüstriyel elektronik devrelerini yapma

• Mikrodenetleyici devreleri yapma ve kodlama

ELEKTRİK TESİSATLARI VE DAĞITIMI DALI

TANIMI:

Elektrik-elektronik alanında; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumu ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

• Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’ne göre elektrik tesisatlarını yapma

• Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’ne, Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği’ne ve Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği’ne uygun olarak elektrik tesisatı kuvvet ve kumanda panolarını hazırlama

• Bilgisayarlı çizim programında İç Tesisat Yönetmeliği’nden ve üretici firmaların katalog bilgilerinden faydalanarak elektrik tesisat projelerini hazırlama

• Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’ne, Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği’ne ve Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği’ne uygun olarak kontrol panolarını hazırlama

ELEKTRONİK VE HABERLEŞME DALI:

TANIMI:

Işık ve seslendirme sistemlerinin montaj bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, radyo, CRT televizyon, LCD televizyon, plazma televizyon, projeksiyon televizyon, video, müzik seti, ev sinema sistemleri, VCD-DVD

player, kamera arıza ve bakımına ilişkin işlemleri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

• Çeşitli elektronik devreleri yapma

• Mikrodenetleyici ve güvenlik devrelerini yapma ve kodlama

• Görüntü cihazlarının kurulum, bakım ve onarımlarını yapma • Haberleşme tesisatı devrelerini yapma

PROGRAMLARIN SÜRESİ :

Alan programının toplam eğitim süresi 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

MEZUNİYET SONRASI

Elektrik  Elektronik Teknolojisi Alanı mezunları kamu ve özel sektörlerde Elektrik Elektronik teknisyeni  olarak çalışma şansına sahiptirler.

Okuldan mezun olduktan sonra işyeri açma belgesi alarak kendine ait işletme açma yetkisine sahip olurlar.

Daha ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.

Yayın: 22.03.2013 - Güncelleme: 26.12.2023 11:12 - Görüntülenme: 4541